Sladice iz ajdove moke

Marko Vidali deli z nami recept za zdrave palačinke in recepte dobrot iz ajdove moke. Več pa lahko vprašate Kristino Kunej, če bo šla na majski pohod. Nazadnje nas je ona pogostila z izvrstnimi palačinkami.
PEKOVSKI IZDELKI IZ AJDOVE MOKE
1. ROLADA IZ AJDE
SESTAVINE:
5 jajc,
10 dag ajdove moke,
10 dag rjavega sladkorja,
pol vrečke vinskega kamna,
1 vrečka vanilje.
POSTOPEK:
Pečico segrejemo na 180 stopinj.
Najprej ločimo rumenjake in beljake. Iz beljakov stepemo trd sneg. Sneg predevamo v drugo posodo. Medtem rumenjake, sladkor in vanilin sladkor penasto zmešamo. Dodamo moko, kateri smo vmešali vinski kamen. Vse skupaj dobro zmešamo in na koncu na roke rahlo dodajamo še sneg. Pekač obložimo s peki papirjem, maso vlijemo v pekač in jo enakomerno porazdelimo. Pečemo v ogreti pečici 15 minut.
2. PALAČINKE IZ AJDE
Sestavine:
Za lažjo večerjo ali malico (iz mase pride 3-4 velike palačinke ali pa 6 navadno velikih)
1 jajce,
100 gramov ajdove moke brez glutena,
2 dl sojinega mleka,
1 dl mineralne vode,
polna žlica tapiokine moke,
ščep soli,
ščep rjavega trsnega sladkorja,
košček kokosovega masla ali maščobe.
Po želji lahko v maso dodamo malo cimeta ali pa naribane limonine lupinice.
Jajce razžvrkljamo, mu primešamo mleko in vmešamo obe moki. Dobro premešamo, da nastane gladka masa, dodamo ščep soli in ščep sladkorja, na koncu pa maso zmehčamo s primešano mineralno vodo. Ponev segrejmo in jo namastimo tako, kot da bi jo s kocko kokosovega masla/maščobe obrisali. V vročo ponev vlijemo za zajemalko mase, obračamo ponev, da se masa razporedi po ponvi, nato pa zapečemo palačinko na obeh straneh. Rezultat so tanke, dišeče in mehke ajdove palačinke brez glutena.
Tokrat sem jih polnil z divjimi robidami in agavinim sirupom. Na polovico palačinke sem dal cca 10 robid, pokapal z agavinim sirupom, jo zložil v trikotnik ter kar z dlanjo stisnil, da so se robide v notranjosti rahlo zmečkale. Po vrhu sem nakapal še malo agavinega sirupa in dodal nekaj robid za dekoracijo.
3. JABOLČNA PITA IZ AJDOVE MOKE IN OREHOV
Sestavine za krhko testo:
polnovredna ajdova moka (4 zvrhane jušne žlice),
polnovredna pirina moka (4 zvrhane jušne žlice),
ghee maslo ali kokosova maščoba (40 gramov),
1 bio jajce ali nadomestek jajc (chia ali laneno jajce),
20 g (1 vrečka) vinskega kamna,
čajna žlička burbonske vanilije v prahu,
mlačna voda po potrebi.
Priprava testa:
Testo z rokami dobro pregnetemo, ga oblikujemo v kepo, pomokamo, zavijemo v prozorno folijo in pustimo, da počiva 30 minut v hladilniku. Medtem pripravimo sestavine za nadev.
Sestavine za nadev:
8 manjših ali 4 velika domača jabolka,
2 zvrhani žlici skute ali sojine skute,
skodelica namočenih rjavih rozin,
pol skodelice mletih orehov,
3 zvrhane žlice kokosovega sladkorja,
1 čajna žlička cimeta v prahu,
1 noževa konica burbonske vanilije v prahu,
sok polovice limone (pokapamo po naribanih jabolkih).
Domača jabolka naribamo, pokapamo z limoninim sokom in primešamo vse ostale sestavine. Medtem ko masa počiva, vzamemo testo iz hladilnika in ga na pomokani površini razvaljamo na mizi. Obrežemo ga s posodo v obliki kroga in ga damo v pekač za pite. Pekač (premera približno 26 cm) prej obložimo s peki papirjem in ga namažemo z maslom. Testo potisnemo tesno ob robove pekača, nato z nadevom napolnimo vsebino pekača. Ostanek testa, ki ga nismo uporabili za podlago, ponovno razvaljamo in ga narežemo na tanke trakove, s katerimi zaključimo pito – raztegnemo jih po vrhu.
Pripravljeno pito pečemo v pečici na 180 °C približno 35 minut. Ko se pita ohladi, jo postrežemo z dobrim zeliščnim čajem ali svežim sokom iz korenja, ingverja in jabolk.
Dober tek!
4. AJDOV KRUH Z OREHI
Sestavine:
300–400 g ajdove moke,
700 g pirine moke,
žlička soli solni cvet,
1 žlici rjavega sladkorja,
1 zavitekvinskega kamna,
2–3 pesti orehov,
mlačna voda.
Priprava:
Zmešamo obe moki, sol in sladkor. Dodamo vinski kamen in orehe, premešamo, pokrijemo s krpo in počakamo par minut. Damo v pladenj, pokrijemo, potem pa takoj postavimo v ogreto pečico na 180 °C, pečemo kakih deset minut, zvišamo na 200 °C in pečemo do konca. Kakih 45 min do ure …