Skip to main content
Naj planinska koča
Domov
Planinsko društvo Križe

Iskalnik

  • Home
  • O društvu
    • Članstvo
      • Priznanja PD Krize
      • Priznanja PZS
      • Vrste članstva in članarina
    • Markacijski odsek
    • Vodniški odsek
    • Pohodništvo
    • Varstvo gorske narave
    • Društveno gospodarjenje
    • Zgodovina PD Križe
      • Knjiga Kriških 50 planinskih let 1949-1999
    • Organi PD Križe
  • Obvestila
    • 18. tek po ulicah Tržiča
    • Odpoved pohoda 15. 3. 2025
    • Tek po ulicah Tržiča
    • Vabila
      • Vabilo PD Križe na občni zbor
  • Pohodi
    • Pohodi odrasli
    • Skupina Merkur
    • Planinski škratki
    • OŠ Križe
    • Stare škatle
    • Programi za leto 2025
    • Programi za leto 2024
    • Programi za leto 2023
    • Programi za leto 2022
    • Programi za leto 2021
    • Programi za leto 2020
    • Programi za leto 2019
    • Programi za leto 2018
    • Programi za leto 2017
  • Prireditve
    • Gorski tek pod Kriško goro
      • Razpis za 4. Kriška gora trail
      • Razpis za 3. Kriška gora trail
        • Rezultati 3. Kriška gora traila
      • Razpis za 2. Kriška gora trail
        • Rezultati 2. Kriška gora traila
      • Razpis za 1. Kriška gora trail
        • Rezultati 1. Kriska gora traila
      • RAZPIS ZA 26. GORSKI TEK POD KRIŠKO GORO
        • REZULTATI 26. GORSKEGA TEKA POD KRIŠKO GORO
      • RAZPIS ZA 25. GORSKI TEK POD KRIŠKO GORO
        • Rezultati 25. Gorskega teka pod Kriško goro
      • 24. GORSKI TEK POD KRIŠKO GORO
        • Razpis za 24. Gorski tek pod Kriško goro
      • 23. Gorski tek pod Kriško goro
    • Junaki Kriške gore
      • Junaki Kriške gore 2024
        • Junaki Kriške gore 2024
      • Junaki Kriške gore 2023
        • Junaki Kriške gore 2023
      • Junaki Kriske gore 2022
        • Junaki Kriške gore 2022
      • Junaki Kriške gore 2021
        • Junaki Kriške gore 2021
      • Junaki Kriške gore 2020
        • Junaki Kriške gore 2020
      • Junaki Kriške gore 2019
        • Junaki Kriške gore 2019
      • Junaki Kriške gore 2018
        • Junaki Kriške gore 2018
      • Junaki Kriške gore 2017
        • Junaki Kriške gore 2017
      • Junaki Kriške gore 2016
        • Junak Kriške gore 2016
      • Junaki Kriške gore 2015
    • Dan kriških planincev
      • Na Kriški gori je bilo prav "fletno"
    • Občni zbor PD Križe
      • Občni zbor PD Križe 2025
        • Občni zbor PD Križe 2025
      • Občni zbor PD Križe 2024
        • Občni zbor PD Križe 2024
      • Občni zbor PD Križe 2023
        • Občni zbor PD Križe 2023
      • Občni zbor PD Križe 2022
        • Občni zbor PD Križe 2022
      • Občni zbor PD Križe 2021
        • Občni zbor PD Križe 2021
      • Občni zbor PD Križe 2020
      • Občni zbor PD Križe 2019
        • Občni zbor društva
      • OBČNI ZBOR PD KRIŽE 2018
      • Občni zbor PD Križe 2017
      • Občni zbor PD Križe 2016
        • Prejemniki priznanj PZS in plaket PD Križe za 2015
    • Prireditve v letu 2025
    • Prireditve v letu 2024
    • Prireditve v letu 2023
    • Prireditve v letu 2022
    • Prireditve v letu 2021
    • Prireditve v letu 2020
    • Prireditve v letu 2019
    • Prireditve v letu 2018
  • Naši koči
    • Koča na Kriški gori
    • Zavetišče v Gozdu
  • Kamera

Sladice iz ajdove moke

Marko Vidali deli z nami recept za zdrave palačinke in  recepte dobrot iz ajdove moke. Več pa lahko vprašate Kristino Kunej, če bo šla na majski pohod. Nazadnje nas je ona pogostila z izvrstnimi palačinkami. 

PEKOVSKI  IZDELKI  IZ AJDOVE MOKE

1. ROLADA IZ AJDE

SESTAVINE:
5 jajc,
10 dag ajdove moke,
10 dag rjavega sladkorja,
pol vrečke vinskega kamna,
1 vrečka vanilje.

POSTOPEK:

Pečico segrejemo na 180 stopinj.

Najprej ločimo rumenjake in beljake. Iz beljakov stepemo trd sneg. Sneg predevamo v drugo posodo. Medtem rumenjake, sladkor in vanilin sladkor penasto zmešamo. Dodamo moko, kateri smo vmešali vinski kamen. Vse skupaj dobro zmešamo in na koncu na roke rahlo dodajamo še sneg. Pekač obložimo s peki papirjem, maso vlijemo v pekač in jo enakomerno porazdelimo. Pečemo v ogreti pečici 15 minut.

2. PALAČINKE IZ AJDE

Sestavine:

Za lažjo večerjo ali malico (iz mase pride 3-4 velike palačinke ali pa 6 navadno velikih)

 1 jajce,
100 gramov ajdove moke brez glutena,
2 dl sojinega mleka,
1 dl mineralne vode,
polna žlica tapiokine moke,
ščep soli,
ščep rjavega trsnega sladkorja,
košček kokosovega masla ali maščobe.

Po želji lahko v maso dodamo malo cimeta ali pa naribane limonine lupinice.

Jajce razžvrkljamo, mu primešamo mleko in vmešamo obe moki. Dobro premešamo, da nastane gladka masa, dodamo ščep soli in ščep sladkorja, na koncu pa maso zmehčamo s primešano mineralno vodo. Ponev segrejmo in jo namastimo tako, kot da bi jo s kocko kokosovega masla/maščobe obrisali. V vročo ponev vlijemo za zajemalko mase, obračamo ponev, da se masa razporedi po ponvi, nato pa zapečemo palačinko na obeh straneh. Rezultat so tanke, dišeče in mehke ajdove palačinke brez glutena.

Tokrat sem jih polnil z divjimi robidami in agavinim sirupom. Na polovico palačinke sem dal cca 10 robid, pokapal z agavinim sirupom, jo zložil v trikotnik ter kar z dlanjo stisnil, da so se robide v notranjosti rahlo zmečkale. Po vrhu sem nakapal še malo agavinega sirupa in dodal nekaj robid za dekoracijo.

3. JABOLČNA PITA IZ AJDOVE MOKE IN OREHOV

Sestavine za krhko testo:

polnovredna ajdova moka (4 zvrhane jušne žlice),
polnovredna pirina moka (4 zvrhane jušne žlice),
ghee maslo ali kokosova maščoba (40 gramov),
1 bio jajce ali nadomestek jajc (chia ali laneno jajce),
20 g (1 vrečka) vinskega kamna,
čajna žlička burbonske vanilije v prahu,
mlačna voda po potrebi.

Priprava testa:

Testo z rokami dobro pregnetemo, ga oblikujemo v kepo, pomokamo, zavijemo v prozorno folijo in pustimo, da počiva 30 minut v hladilniku. Medtem pripravimo sestavine za nadev.

Sestavine za nadev:

8 manjših ali 4 velika domača jabolka,
2 zvrhani žlici skute ali sojine skute,
skodelica namočenih rjavih rozin,
pol skodelice mletih orehov,
3 zvrhane žlice kokosovega sladkorja,
1 čajna žlička cimeta v prahu,
1 noževa konica burbonske vanilije v prahu,
sok polovice limone (pokapamo po naribanih jabolkih).

Domača jabolka naribamo, pokapamo z limoninim sokom in primešamo vse ostale sestavine. Medtem ko masa počiva, vzamemo testo iz hladilnika in ga na pomokani površini razvaljamo na mizi. Obrežemo ga s posodo v obliki kroga in ga damo v pekač za pite. Pekač (premera približno 26 cm) prej obložimo s peki papirjem in ga namažemo z maslom. Testo potisnemo tesno ob robove pekača, nato z nadevom napolnimo vsebino pekača. Ostanek testa, ki ga nismo uporabili za podlago, ponovno razvaljamo in ga narežemo na tanke trakove, s katerimi zaključimo pito – raztegnemo jih po vrhu.

Pripravljeno pito pečemo v pečici na 180 °C približno 35 minut. Ko se pita ohladi, jo postrežemo z dobrim zeliščnim čajem ali svežim sokom iz korenja, ingverja in jabolk.

Dober tek!

4. AJDOV KRUH Z OREHI

Sestavine:

300–400 g ajdove moke,
700 g pirine moke,
žlička soli solni cvet,
1 žlici rjavega sladkorja,
1 zavitekvinskega kamna,
2–3 pesti orehov,
mlačna voda.

Priprava:

Zmešamo obe moki, sol in sladkor. Dodamo vinski kamen in orehe, premešamo, pokrijemo s krpo in počakamo par minut. Damo v pladenj, pokrijemo, potem pa takoj postavimo v ogreto pečico na 180 °C, pečemo kakih deset minut, zvišamo na 200 °C in pečemo do konca. Kakih 45 min do ure …

 

CVETJE KRIŠKE GORE

  • Planika (Leontopodium alpinum)
  • Pljučnik (Pulmonaria officinalis)
  • Šentjanževka (Hypericum perforatum)
  • Velecvetni lučnik (Verbascum densiflorum)
  • Kranjska lilija (Lilium carniolicum)
  • Trobentica (Primula vulgaris)
  • Velika kopriva (Urtica dioica)
  • Arnika (Arnica montana)
  • Srčna moč (Potentilla erecta)
  • Ranjak (Anthyllis vulneraria)
  • Plahtica (Alchemilla vulgaris)
  • Materina dušica (Thymus serpyllum)
logo.jpg

Planinsko društvo Križe

Vrtna ulica 6
4294 Križe

info@pd-krize.si

Koča na Kriški gori

Gozd 14,
4294 Križe
+386 51 615 623

Zavetišče v Gozdu

Spodnje Vetrno 15,
4294 Križe
+386 4 595 56 44

sportna-zveza-trzic.jpg

fundacija-za-sport.jpg

  • Kontakt

© PD Križe 1949 - 2020